Будь - яке мистецтво є наслідуванням природи
Відгризли вівчарці лапу: у постраждалої в Княжичах Грети буде сучасний протез

Відгризли вівчарці лапу: у постраждалої в Княжичах Грети буде сучасний протез

07.12.2021

У німецької вівчарки Грети, на яку в Княжичах близько місяця тому напали дві собаки породи тибетський мастиф та відгризли лапу, з’явився шанс отримати кінцівку. Штучну. У броварській клініці «Нодус» для постраждалої тварини проєктують сучасний протез. Про це на своїй сторінці у Фейсбуці повідомив очільник науково-практичного центру нейрохірургії «Нодус», заслужений лікар України Олександр Кулик.

«Сьогодні медичне 3D моделювання і сканування за технологією MedTech 3D, на основі яких ми розробляли перший український біонічний екзоскелет Pilgrim-I, який і представимо в Дубай’22, стали в пригоді і для Грети», – пише Олександр Кулик.

З його слів, передню лапу собачці довелося ампутувати з тотальною екзартикуляцією на рівні лопатки.



«Хто знає, той погодиться, що саме для цієї породи, де таз і так селекційно вразливий, відсутність правильного перерозподілу гравітаційних навантажень нічого хорошого в довгій перспективі не принесе. Навіть якщо вона й адаптується до ходьби на трьох лапах», – зазначає лікар.

Для підвищення функціональних можливостей і попередження подальших рухових ускладнень у тварини, працівники науково-практичного центру нейрохірургії розробили для Грети індивідуальний протез лапи.





Перший протез має тимчасову опорну платформу, щоб собака вчилася перерозподіляти вагу свого тіла та не забула, як воно – опиратися на чотири точки.

«Згодом, коли Грета засвоїть ці уроки, ми змінимо їй опорну платформу на «біговий» варіант опори, адже ці собачки дуже рухливі, і правильний рух для них, як і для нас, людей, це – все!», – наголошує Олександр Кулик.

Нагадаємо, 11-го листопада в Княжичах на вул. Ентузіастів дві собаки породи тибетський мастиф напали на німецьку вівчарку.

Як тоді вдалося дізнатися «Трибуні-Броварів», кінолог, який також перебував поруч, намагався витягнути вівчарку з-під паркану, але мастифи дуже міцно вчепилися в передню лапу «німця».

Коли чоловіку все ж удалося звільнити тварину з жорстокого полону, він побачив, що вівчарка отримала серйозну травму лапи. Згодом лікарі її ампутували.


Грета – німецька вівчарка, добра та чуйна собака, яка знімалась у фільмах та брала участь у багатьох виставках. Однак її доля змінилася тиждень тому.


Донині в Нодусі діє Благодійний проект реабілітаційного лікування поранених в зоні АТО військовослужбовців та добровольців
Постковідна
нейропсихологічна реабілітація
УВАГА!
Відвідувачам та пацієнтам!