Будь - яке мистецтво є наслідуванням природи
Стан зміненої свідомості в житті сучасного людства

Стан зміненої свідомості в житті сучасного людства

Психоневролог (психіатр), лікар ФРМ, кандидат медичних наук, заступник директора-медичний директор
7 Вересня 2017
6549

Я духові серцем сказав:
«Навіщо ти будиш мене серед ночі?
Навіщо сі тихі уста розв’язав

І речі надав їм пророчі?

Оспалі тут люди, в них в’ялі серця,
Народ сей не вдавсь на борця».

Мій дух промовляє мені:
«Ставай, вартовий, без вагання на чати!
Хоч люди замлілі в рідній стороні

На голос твій будуть мовчати,

Та слава про них загримить до зірок,
Що є з їх народу пророк».

Леся Українка

Стану зміненої свідомості здебільшого досягають шляхом навіювання (сугестії), програмування (НЛП), гіпнозу, вживанням психоактивних речовин тощо. Але ми маємо можливість змінювати звичний хід думок через дихання, звуки, рухи, слова.  

При деяких станах (сон, кома) свідомість людини може бути повністю вимкненою. Але бувають стани, коли вона лише приглушує свою активність та послаблює контроль над діями («можна - не можна», потоками інформації («помічати – не помічати»). При цьому активується підсвідомість, яка виловлює та зберігає багато інформації – неусвідомленої, тому не використаної розумом. Саме тоді підсвідомість отримує можливість себе проявити.

Тобто, зміненими станами свідомості прийнято називати будь-психічний стан, індукований різними фізіологічними, психологічними прийомами чи фармакологічними  засобами, які суб'єктивно розпізнаються самою людиною (або його об'єктивним спостерігачем) як досить виражене відхилення суб'єктивного досвіду або психічного функціонування від його загального нормального стану, коли він не спить і перебуває в уважній свідомості. Такого роду відхилення можуть бути представлені більшою, ніж зазвичай, стурбованістю внутрішніми відчуттями або уявними процесами, зміною формальних характеристик мислення і ослабленням здатності перевірки реальності різного ступеня.

Згідно результатам досліджень, в стані неспання у людини більш збудливі передні (лобні) зони лівої півкулі та задні – правої. Зв`язок між ними утворює своєрідну «когнітивну вісь». В стані зміненої свідомості при відтворенні автоматичних дій передня ліва ділянка «замовкає». Під час творчої роботи стають активними протилежні зони кори півкуль: задня ліва та передня права. Умовно їх назвали «віссю зверхсвідомості». В цих процесах активно приймає участь лімбічна система, в якій знаходяться древні центри обробки підсвідомої інформації (пам`яті, емоцій, бажань, управління вегетативними функціями).

Короткочасні переживання таких станів є характерною властивістю свідомості і психіки здорових людей. Змінені стани можуть бути абсолютно різними тригерами і можуть мати, а можуть і не мати відношення до патології. При особливих станах свідомості можливі подорожі в несвідому сферу психіки. Події відбуваються не тільки в тривимірному просторі і лінійному часі. При зміненому стані свідомості пацієнти можуть говорити на мовах, яких не знали, навіть на таких найдавніших, які вийшли з ужитку в сучасному світі. Можуть видавати оригінальні звуки тварин різних видів, переживати свої минулі життя, поранення і смерті.

Наприклад, відомий вчений Нікола Тесла не тільки навчився володіти зміненим станом свідомості, а й застосовувати його в процесі творення. Він казав: «Я відключаю свій мозок від зовнішнього світу, в цьому стані мені приходить внутрішнє бачення». У такому стані він доводив свої винаходи до досконалості. Він не використав математичного апарату і формул для розрахунків так, як це узвичаєно в науковому світі. Тесла осягав суть речей. Він говорив, що його мозок тільки приймальний пристрій. «І мені тільки потрібно налаштуватися на правильну частоту. У космічному просторі є якесь ядро, звідки ми черпаємо знання, сили, натхнення. Я не проник у його таємниці, але знаю, що воно існує! Інформаційний світ, у якому є все!». Але не знаючи законів фізики, не маючи попередньої бази знань, Тесла не зміг би зрозуміти й правильно трактувати цей інформаційний потік. Тому він багато працював над вивченням природничих наук, а особливо електрофізики. Багато сучасників Тесли відзначали його незвичайний дар передбачення. Вони розповідали, що в нього були очі провидця і ясновидця. Це природно для людини, яка щодня виконує духовні практики, пов'язані із зміненим станом свідомості.  Саме завдяки щоденній роботі над собою, наполегливою працею розвиваючи в собі духовне начало, він зміг домогтися таких величезних успіхів у пізнанні таємниць цього світу й самого себе.

Таких надзвичайних особистостей, які змогли контролювати стан свідомості, Світ ще бачив немало. І основним аспектом їх життєдіяльності були «невідомі» явища, що мали потім великий викид в науковому та технічному прогресах, витворах мистецтва, духовних практиках, тілесних зціленнях тощо. Вивчення роботи мозку є однією з найскладніших наукових галузей. Існує парадокс: чим більше ми пізнаємо – тим менше визначеності. Якщо діяльність кори головного мозку  порівняно легко вивчити методами енцефалографії, дослідження процесів підкоркових структур іноді виводить до глухого куту. Але ми маємо намір продовжувати вивчати всі грані психіки та можливості впливу на психічні процеси з метою виявлення взаємозв`язку їх з тілесними проявами.

Nodus

Деякі джерела та посилання:

  1. http://psychologis.com.ua
  2. http://galactic.org.ua
  3. http://lagoda.org



Останнi статтi

Блогери

Олена Федорівна Майданник
Психоневролог (психіатр), лікар ФРМ, кандидат медичних наук, заступник директора-медичний директор


Олександр Васильович Кулик
Заслужений лікар України, доктор медичних наук, нейрохірург вищої категорії, лікар функціональної діагностики, лікар ФРМ, директор центру

Категорії
Донині в Нодусі діє Благодійний проект реабілітаційного лікування поранених в зоні АТО військовослужбовців та добровольців
Постковідна
нейропсихологічна реабілітація
УВАГА!
Відвідувачам та пацієнтам!